skip to Main Content
Menu
Vælg Den Rette Symaskine

Vælg Den Rette Symaskine

Hvordan vælger man den rette symaskine?

Symaskiner – Der er så mange ting at overveje! Det kan være en forvirrende opgave, især hvis du er ny til nålfartøjets verden eller ønsker at købe en som gave til en heldig person. Vi håber at gøre det meget nemmere med denne symaskine vejledning.

Ting at overveje

Hvem skal bruge symaskinen?

Hvis symaskinen er til dig selv, vil du vide bedre end nogen, hvilken slags projekter der skal udføres på maskinen. Men hvis du køber for en anden, kan det være lidt sværere, så det kan være nødvendigt med nogle undersøgelser! For eksempel, hvad ønsker modtageren at bruge maskinen til og hvad er deres nuværende viden og erfaring med symaskiner.

Hvor ofte vil symaskinen blive brugt?

Du ønsker ikke at købe en stor kompliceret maskine med alle de smarte funktioner, hvis du eller den person, du køber den til, kun vil bruge den en sjælden gang imellem. På den anden side har en person, der har erfaring med symaskiner og foretager regelmæssigt arbejde, brug for en maskine med mange forskellige sømfunktioner og tidsbesparende tilsætninger – som f.eks. Et effektivt spolehus og en et-trins knaphul sting.

Hvordan skal symaskinen bruges?

Hvad der er brug for fra en symaskine, vil variere fra person til person. Personer, som laver gardiner og tøj, vil have en helt anden maskine end nogen, der laver broderi. Det er værd at lave en liste over de ting, du vil have fra din nye symaskine, inden du begynder at jage rundt. Så kan du nemlig henvise til denne liste, når du søger i butikker og online, så du får den helt rette symaskine.

Feedback fra andre symaskineejere er uvurderlig. De kan rådgive dig om nyttige funktioner til at have på den maskine, som du måske ikke har tænkt på eller overvejet, samt rådgivning om mærker eller maskiner som du bør undgå, eller som kan være det helt rette for dig.

 

Typer af symaskine

Mekaniske symaskiner

Disse er maskiner, der ikke drives af elektricitet og er de mest basale af symaskiner. De har brug for en smule muskelkraft, da du skal bruge et hjul (eller skive) på siden af maskinen for at få nålen og spolen til at bevæge sig. I dag fremstilles mekaniske symaskiner sjældent og er overvejende vintagemodeller, som den nu ikoniske sorte Singer symaskine. På trods af manglen på funktioner, er disse maskiner gode til grundlæggende projekter og vil sy gennem de fleste materialer (bedst egnet til lette til mellemvægt stof). Denne type maskine anvendes overvejende af dem, der foretager lettere syprojekter.

Elektroniske symaskiner

Som navnet antyder, er disse typer af maskiner drevet af en elektrisk motor, der styrer nålen og spolen. Elektroniske symaskiner betjenes af en fodpedal på gulvet; det er ligesom at køre bil, jo mere tryk du bruger med din fodpedal, jo hurtigere syr du. For at vende sømmen skal du bruge den udpegede håndtag på maskinens hoveddel.

Elektroniske maskiner er klart de bedste allround symaskiner og imødekommer en række af syerske, da de har en overflod af stingmønstre, og spændings- og stinglængden kan ændres, så mange materialer og tråde kan anvendes.

Computeriserede symaskiner

Computeriserede maskiner anvendes generelt af erfarne maskinister. Maskinerne har en overflod af stingfunktioner og måder, hvorpå de kan tilpasses individets sybehov. I stedet for et skive for at vælge hvilke sømme du vil bruge, er der en touchpad eller tast, der blot kan trykkes. Nummeret eller prøvebilledet på sømmen vises derefter på en skærm. På visse specialmaskiner kan du uploade broderimønstre, der er downloadet fra internettet. Og på nogle kan du endda designe dine egne syninger og broderimønstre!

Computeriserede maskiner har tendens til at være dyrere end både elektroniske og mekaniske maskiner og er bedst egnet til professionelle syerske, som vil bruge maskinen til at lave og sælge deres kreationer, og som bruger deres maskine på næsten daglig basis. Er du på udkig efter en symaskine til hobby, så er en elektroniske symaskine nok umiddelbart det bedste valg. Uanset hvad du skal bruge, kan du se nogle af de bedste symaskiner på denne side.

Overlockers

Disse er en maskintype til efterbehandling, der hovedsagelig bruges af dem, der laver deres eget tøj og broderi, der sælger deres varer, da maskinen giver en pæn og professionel finish. Maskinen kan sy et søm, afslut kanten og trimme overskydende stof på en og samme tid.

Overlockers er gode til enkle projekter, hvor der ikke skal tilføjes ekstraudstyr som lynlåse eller knaphuller, da maskinerne ikke er udstyret til at gøre dette.

Tip! – Det er altid bedst at have prøvekørsel på maskinen før overlockning af det endelige stykke, da maskinen håndteres meget anderledes end en standard symaskine, og det kan være nødvendigt med en øvelsesrunde eller to!

 

Typer af symaskine nåle

At købe nåle til din valgte symaskine kan være næsten lige så skræmmende som at købe maskinen selv! Forhåbentlig vil nedenstående hjælpe med at præcisere tingene. Hvis du er i tvivl, skal du altid kontrollere emballagen, da den skal fortælle dig størrelsen af nålen og materialer, som den kan bruges på.

Universalnåle

Spidsen på denne nål er let afrundet til brug på strik, men alligevel skarp nok til at gennembore vævet stof. Tilgængelig i en bred vifte af størrelser, skal du brug dem når du syr syntetiske eller naturlige vævede stoffer og strik, med specifikke universale nåle, der anvendes til både fint og tykt stof.

Ball Point nåle

Disse nåle har et lidt mere afrundet spids end universale nåle, der passerer mellem stoffet trådene i stedet for at gennembore dem. De er gode til brug på spandex og strikkede stoffer, der nemt ødelægges.

Broderi nåle

Brodernål har et større øje og et specielt designet “scarf” (lille område over nålens øje), der beskytter tråden mod at bryde eller knuse.

Metalliske nåle

Disse nåle er designet specielt til brug med metalliske tråde. Nålen har et større øje end en brodernål, en fin aksel (hovedkrop af nålen) og et skarpt punkt for at forhindre gevindbrud og nedbrydning.

Skarpe nåle

Disse nåle har et dybt “scarf”, så spolekrogen kan komme tættere på nålens øje og undgå at hoppe over sømmen. Ideel til syning af silke, lycra og andet elastisk og letvægt strikke.

10 ting at overveje, før du køber en symaskine

1. Hvad har du råd til?

Alle har et budget og at overveje, om du faktisk har råd til den maskine, du vil have, er det første skridt til at vælge den, der passer til dig. Der er simpelthen ingen mening at se på high-end maskiner, som en computerstyret symaskine, hvis du har et begrænset budget. Så beslut dig om et budget og hold dig til det, idet du erkender, at der altid vil være en maskine, der tilbyder så meget mere, hvis du bare bruger lidt ekstra.

Hvis du kun har råd til en 500 kroners maskine, så kig rundt og se, hvilke kvalitet nogle brugte maskiner er tilgængelige i – enten hos en dedikeret forhandler eller på privat markedsplads for brugte ting (men sørg for, at enhver brugt maskine du køber har en garanti). At bruge 500 kroner på en plastik Hello Kitty symaskine er nok ikke den bedste idé – uanset hvor sød det kan virke. En billig plastik symaskine vil ikke vare længe, og det vil med al sandsynlighed kun gøre dig i stand til at sy i kort tid. Køb derfor det bedste du har råd til!

2. Hvor mange sømninger har du brug for?

Når du kender dit budget, skal du begynde at tænke på, hvad du virkelig har brug for. Hvad du har brug for, og hvad der ser spændende ud, er to meget forskellige ting! For at sy med succes behøver du kun en lige sømning og en zigzag. Disse to sømme giver dig mulighed for at gøre næsten alt, hvad du vil gøre med en symaskine.

Alt andet afhænger af, hvordan du har tænkt dig at bruge maskinen. En symaskine kan have langt over 200 sting, men så skal du også bruge den meget. Derudover bruger man meget sjældent andet end den lige sting og zigzagsting. Resten af maskerne ser godt ud og er helt sikkert sjovt, men vil du regelmæssigt bruge nogen af dem? Er det virkelig en deal breaker?

3. Kan du justere stinglængden?

Mens du måske bare bruger lige søm og zigzag søm, kan justering af både bredden og længden af disse sømme være uvurderlige.

Mens de fleste maskiner tilbyder variable stingbredder og -længder, gør nogle af de billigere maskiner ikke det, så det er altid værd at kontrollere. Selvfølgelig er det også vigtigt at du selv gør dig nogle tanker, om du kunne tænke dig mulighed for at justerer på stinget. Det er meget individuelt og afhænger af dine behov.

4. Hvilket tilbehør kommer med symaskinen?

At have et udvalg af pressefødder kan gøre hele forskellen til din sydag, så det er vigtigt at finde ud af, hvad derfølger som standard, og hvilket tilbehør der kan købes separat.

Hvis du ønsker at lave tøj, så skal du kigge efter en maskine, der har en knaphulsfod, en lynlåsfod og en blindfod som standard tilbehør.

Men hvis du har tænkt dig at lave dyner, skal du have en fodfod, en kvart tomme fod, og hvis du har til hensigt at håndtere dyne (og det bør du fordi det er så sjovt!) Så vil du ønsker en frihånds broderi fod.

Til grundlæggende syning kan et udvalg af forskellige breddefødder være uvurderlig, når der skiftes mellem sømbreddebredder såvel som til zigzagsting.

Hvis maskinen, du tænker på at købe, ikke kommer med de fødder, du gerne vil have, skal du sørge for at de er tilgængelige til at købe separat, og at de ikke koster en formue. Det er også meget nyttigt at kontrollere, hvor let fødderne kan ændres. En masse maskiner har bare fødder der kan klippes af og på, hvilket virkelig sparer meget tid, hvis du finder dig selv skifte frem og tilbage mellem fødderne (som mange gør).

5. Hvor stor er motoren?

Det lyder som om vi kommer ind i de alvorlige ting nu, men jo tungere motoren (og fysisk, jo tungere symaskinen er), desto stærkere/bedre er maskinen. En stærk, tung motor vil gøre det nemmere at klare hyppigt brug og tungere stoffer, som f.eks. Denim stof.

En maskine, der overvejende er plastisk, tåler ikke den slags brug, som en maskine med metaldele kan. Selvfølgelig, hvis du ved, at du bliver nødt til at transportere din maskine ofte, selvom det bare er i og ud af et skab, skal du beslutte, om en tung maskine er upraktisk, og om du vil kompromittere med en maskine, der har en plastik krop, men metal dele. Men en god tommelfingerregel er, at en rigtig letvægtsmaskine, det er bare en rigtig letvægtsmaskine (altså i kvaliteten).

Sanger 4411 Heavy Duty er en stor og tung symaskine. Med en motor med høj hastighed og tung metalramme kan 4411 syge gennem næsten alt, der smides på den.

6. Hvad mærke er symaskinen, og hvor sælges den?

Brand gør virkelig en forskel med symaskiner. Alle maskiner er ikke lavet lige, og de har ikke alle de samme dele indeni. Tilbage i tid lavede Singer fantastiske maskiner, der varede for evigt. I disse dage er deres maskiner hovedsageligt fremstillet af plast, med mindre motorer, der ikke er bygget til at vare for evigt. Det skal dog siges, at de stadig laver gode symaskiner, som garanteret kan dække dit behov.

Så det handler ikke bare om at købe det navn, du genkender. Man bør se på, hvor maskinen sælges. Hvis du er i et varehus, vil du højst sandsynligt finde mærker som Singer, Brother og Janome. Disse er alle meget velrenommerede mærker, men de er mere tilbøjelige til at være lette, hobbymaskiner (Janome er undtagelsen fra denne regel, da de har formået at producere både low-end hobbymaskiner og avancerede professionelle maskiner).

På den anden side, hvis du kigger i en dedikeret forhandler, er du meget mere tilbøjelig til at finde mærker som Bernina, Pfaff, Huqsvarna og Juki. Disse er alle high-end maskiner, der starter meget højt prismæssigt, men er rettet mod og bruges af hyppige syerske. Disse maskiner tendere til at være dem nævnt af professionelle. Og de har ikke tendens til at være tilgængelige i de stormagasiner.

Det er altid bedre at købe i den lave ende af skalaen hos et godt brand, end i den dyre end af skalaen i et gennemsnitligt brand. Og hvis det har en tegneseriefigur på sig, er det meget usandsynligt, at det ikke er den bedste symaskine!

7. Hvor støjende er symaskinen?

Det er noget, som meget få mennesker tænker på, når man ser på maskiner, men når man faktisk syer, kan det virkelig påvirke, hvordan og hvornår du bruger det.

Hvis du er som de fleste og kun har tid til at sy om aftenen (efter arbejde eller når børnene er i seng), kan det være et chok at få din dejlige nye maskine hjem og opdage, at det lyder som en boremaskine og holder alle i din husstand – plus naboerne – vågen.

Hvis du er bekymret for støjniveauet du laver når du syr, er du langt mindre tilbøjelige til at bruge maskinen. Så det betaler sig at tage din tid, når du vælger din maskine og at du leder efter nogle af de mere støjsvage maskiner.

Bare husk på, at hvis du tester maskinen i en symaskine butik, vil dine omgivelser være støjende, så det kan virkelig være svært at bedømme, hvor stille din maskine virkelig er.

7. Mekanisk Vs. Computerstyret?

De fleste af de avancerede maskiner på markedet er nu fuldt computerstyrede, med berøringsskærme og programmerbare stiksekvenser. Men de kommer til en pris, og hvis budgettet er et problem, skal spørgsmålet om, hvorvidt man køber en mekanisk eller en computeriseret maskine, blive stillet.

Moderne mekaniske maskiner har en tendens til at være lettere (selvom de har en stærk motor), fordi de har mindre dele, så de er lettere at bære rundt, hvilket gør dem til et godt valg, hvis du ikke har et dedikeret syområde eller du tager symaskinen med til klasser. De er også lettere at vedligeholde, med dæksler, der kan fjernes, så motoren kan olieres. Servicen er ofte billigere som følge heraf.

Mekaniske symaskiner ser måske ikke ud til at være så sjov som deres computeriserede modstykker, men de kan stadig klare de grundlæggende syopgaver. Og ældre maskiner af god kvalitet kan være fantastiske startmaskiner, fordi de er lette at beherske og har tendens til at være tungvægt, så de kan klare den slags misbrug du kan påføre dem, mens du lærer at sy. Selv de rigtig gode mærker kan findes til overkommelige priser, fordi de er blevet erstattet af de computeriserede modeller.

Men de fleste nye symaskiner er computerbaserede eller elektroniske, hvilket betyder, at maskinerne har stærkere motorer og ekstra kraft, så de ikke kæmper med tungvægte stoffer og konstant brug. Computeriserede maskiner har også en tendens til at have overlegen sting linjer, med mere jævnt fordelt og derfor stærkere sting.

Uanset om du vælger en fuldt computeriseret eller elektronisk computer (en hybrid mellem mekanisk og computeriseret, med en blanding af mekaniske dele og en computerskærm til valg af sting osv.), har du mange flere syvalg end ved en mekanisk symaskine.

Computeriserede maskiner kan programmeres, så de specifikke sting-sekvenser kan huskes, og de tilbyder store valg af dekorative og broderi sømme samt automatiske afløb og trådskæring.

Det du køber afhænger virkelig af dit budget, men hvis du går til en mekanisk maskine, er det bedst at købe en ældre, high-end model, snarere end en billig plastmodel. Symaskinen vil holde længere og kunne klare tæsk meget bedre end en ny billig plastik symaskine.

9. Hvor ofte vil du bruge din symaskine?

Dette er et af de spørgsmål, du har brug for til at svare ærligt. Og du skal vide, hvad du spørger om. Alle der syer, ønsker, at de havde mere tid til det, end de har. Virkeligheden er, at de fleste mennesker kun kan sy efter arbejde eller i weekenderne. Så spørgsmålet er ikke ‘hvor ofte vil du gerne bruge det’ men ‘hvor ofte kommer du til at bruge den’.

Hvis du opdager, at du er den slags syer, der sandsynligvis kun får symaskinen ud  af skabet en sjælden gang i mellem, for at lave noget ødelagt tøj eller lave nogle nye puder, så er en high-end, syngende, dansemaskine måske ikke den bedste investering. Men en god kvalitet elektronisk maskine kan forbedre din syerfaring og opfordre dig til at begynde at sy oftere.

Hvis du ved, at du er blevet bidt af sy-feberen, og at det eneste der står mellem dig og daglig syning, er manglen på en god maskine, så køber du det bedste du har råd til, for at give dig muligheder for at udnytte den lyst.

Hvis penge er et problem, er det vigtigt at anerkende dine egne sybehov. Hvis du sjældent syer nu, vil en ny, dyr maskine, der kræver en masse læring, ikke nødvendigvis gøre at du syr mere. Men en solid mekanisk maskine, der dækker alt det grundlæggende, og som kun kræver tråde og tilslutning, vil virke mindre skræmmende.

En stor symaskine vil ikke gøre dig til en god syerske, men det kan virkelig gøre sy meget mere af en fornøjelse. Bare husk, at stor betyder ikke nødvendigvis 200 sømme, automatisk slips og automatiske fræsere! Det betyder en maskine, som du kan sidde og sy på uden at blive overvældet eller frustreret, hvad enten det er en gang om dagen, en gang om måneden eller bare en gang om året.

10. Hvad er dine syforventninger?

Dette er et andet spørgsmål, der vil hjælpe dig med at genkende, om dit ønske om den fantastiske, dyre maskine er baseret på ønsketænkning eller et ægte behov. Det er også designet til at finde ud af, om du holder dig tilbage på grund af manglende tillid til at lære noget nyt.

Hvis tanken om at lære at bruge en ny symaskine fylder dig med spænding, så er en maskine med mange muligheder og spændende muligheder den eneste for dig. Men hvis tanken på alle disse knapper og programmer giver dig sved på panden, så er der en chance for, at den store instruktionsmanual og alle disse symboler og mønstre kan slå dig ud af kurs på din symaskine rejse.

Ligeledes, hvis din ambition er at lave arvestykke kvalitetsdyner, så vil købet af en maskine, der kun har grundlæggende tilbehør, højst sandsynligt forhindre dig i at nå dit mål og vil sandsynligvis efterlade dig frustreret.

Og hvis du vil hen til det punkt, hvor du kan lave dit eget tøj, så brug penge på en maskine, der har variable stinglængder, overlocking mulighed og muligheden for at skifte til en dobbeltnål vil være en god investering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top
×Close search
Search